• Medzinárodný veľtrh fiktívnych firiem v Prahe

          • Žiaci štvrtého ročníka sa v dňoch 20.3. – 22.3. 2024 zúčastnili 29. medzinárodného veľtrhu fiktívnych firiem v Prahe. Veľtrh organizovala Obchodná akadémia Heroldovy sady, Praha.  Konal sa v areáli Výstaviska Praha – Holešovice.  Fiktívne firmy boli z Čiech, Slovenska, Belgicka, Bulharska, Rakúska, Luxemburska, Maďarska a Talianska, celkom 75 firiem.

            Súťažilo sa v kategóriách: najlepší stánok, najlepší katalóg, najlepšia prezentácia, najlepší reklamný spot, 90 sekúnd vo výťahu a najlepšia firma. Metropolitná univerzita Praha vyhlásila ešte súťaž o najlepší veľkonočný leták.

            Naša firma Muffinz s.r.o., ktorú zastupovali Zuzka Blaškovičová, Matúš Maco, Simon Cocher, Martin Lenčéš a Emanuel Hrnčár,  sa zapojila do všetkých súťaží. Účastníci si precvičili komunikáciu v anglickom jazyku, prezentačné zručnosti, vystupovanie na verejnosti, tvorbu marketingových materiálov, obchodovanie a prácu s bankovým účtom. Vo všetkých súťažiach sa umiestnili do 13. miesta. Najlepšie umiestnenie získali za reklamný spot – 4. miesto a za 90 sekúnd vo výťahu 5. miesto. Vo voľnom čase mali žiaci kultúrny program v historickom centre mesta a v múzeách, ktoré si vybrali.

            Účasť žiakov na medzinárodnom veľtrhu bola podporená programom Erasmus+, v rámci ktorého žiaci získali finančný príspevok na mobilitu.

          • Kariérny workshop

          • Dňa 21.3.2024 sa žiaci 3. ročníka  z voliteľných predmetov APE, CVF a VAP  zúčastnili kariérneho workshopu od spoločnosti Múdry Pes. Na workshope sa dozvedeli veľa zaujímavých informácií, ktoré im môžu pomôcť pri hľadaní práce alebo v ďalšom štúdiu na vysokej škole.

            Počas workshopu  nadobudli poznatky ako správne napísať životopis a motivačný list tak, aby budúceho zamestnávateľa ihneď zaujali a získali tým väčšiu šancu na obsadenie nového pracovného miesta.

            Súčasťou workshopu boli aj informácie ako správne vystupovať, vyjadrovať sa a komunikovať na pracovnom pohovore. Žiaci  dostali rady a tipy, ktoré môžu využiť.

            Lektor z SPU Ing. Miroslav Hrivňák zároveň žiakov informoval, čo môžu  očakávať, ak by sa rozhodli pokračovať v štúdiu na Fakulte európskych štúdií v Nitre.

          • Erasmus+

          • V týchto dňoch sa Mgr. Vrabcová a Mgr. Golianová zúčastňujú medzinárodného kurzu o umelej inteligencii v Europass Teacher´s Academy v Dubline v rámci programu Erasmus+. Cieľom školenia je poskytnúť učiteľom nové zručnosti, vedomosti a nástroje, ktoré im umožnia efektívnejšie a kvalitnejšie vykonávať svoju prácu využívaním nástrojov umelej inteligencie.

            Taktiež sa zoznamujú s rizikami využívania technológií v bežnom živote, vzdelávaní a iných oblastiach.

          • Pozdrav z lyžiarskeho kurzu

          • Ahojte!

            Radi by sme sa s Vami podelili o naše zážitky z lyžiarského výcviku na Chopku. V utorok ráno sme sa všetci stretli pripravení na svah. Nečakali sme to, ale marcové podmienky boli nad naše očakávania. Slnko svietilo a my sme boli plní energie. Inštruktori nás privítali s veľkým úsmevom a hneď sme vedeli, že to bude týždeň plný zábavy. Lyžujeme na južnej strane Chopku. Občas padáme ako hrušky, ale to vôbec nevadí, vždy sa z toho všetci spolu zasmejeme a samozrejme, pomôžeme si navzájom. Po dni plnom lyžovania sa vraciame na hotel, kde nás čaká večerný program plný zábavy. Nechýbajú ani aktivity, ktoré nás spájajú a rozosmievajú.

            Vaši spolužiaci😉

          • Aroma marketing v podaní FEM SPU v Nitre

          • Dňa 19.03.2024 sa žiaci II.B, III.A, III.C, III.D a IV.K  zúčastnili prezentácie na tému Aróma marketing v praxi podnikov,  ktorú si pripravila Ing. Johana Paluchová, PhD, z Fakulty ekonomiky a manažmentu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Téma bola spracovaná zaujímavou formou, doplnená o praktické ukážky. Žiaci otestovali rôzne vzorky vôní, identifikovali ich, dozvedeli sa veľa zaujímavých informácií o vôňach a ich využití v praxi podnikov.              

          • Workshop prezentačných zručností

          • Dňa 28. februára 2024 sa dve žiačky III.D zúčastnili workshopu prezentačných zručností, ktorý sa uskutočnil pod záštitou JA Slovensko, v spolupráci s AT&T Believes. Celý deň prebiehal v príjemnej, no profesionálnej atmosfére. Deň otvorili štyria vynikajúci prezentujúci, ktorí účastníkom odovzdávali nápady, informácie a vlastné skúsenosti, čím sa ich pokúšali nasmerovať k profesionálnejšiemu a sebavedomejšiemu prezentovaniu a vystupovaniu pred verejnosťou. Následne boli žiaci rozdelení do tímov a mali k dispozícií jednu hodinu na vytvorenie  prezentácie na zadané témy. Všetci zúčastnení boli nadmieru šikovní a v prezentácii využili aj novonadobudnuté zručnosti a poznatky. Publikum, ktoré pozostávalo zo všetkých účastníkov workshopu, hlasovalo o víťazoch. Všetky prezentácie boli vynikajúce, takže to nebolo vôbec ľahké, no nakoniec sa rozhodlo a naše žiačky dopadli vynikajúco. Emma Ďurinová sa s jej tímom umiestnila na krásnom 3. mieste s prezentáciou o dôležitosti formálneho vzdelania, zatiaľ čo naša druhá žiačka, Terézia Bubeníková, si viedla ešte lepšie a s jej tímom a prezentáciou o výhodách a nevýhodách sociálnych sietí skončili na 1. mieste. 

            Gratulujeme!

          • Školské kolo Olympiády Mladý účtovník

          • Dňa 26.februára 2024 sa už tradične na našej škole uskutočnila súťaž:  Školské kolo Olympiády Mladý účtovník 2024. Súťažili žiaci štvrtých ročníkov, vypracovávali súvislý príklad z účtovníctva v účtovnom denníku v programe Omega. Oceňujeme, že sa prihlásilo 17 žiakov. Všetkým vyslovujeme poďakovanie za odvahu skúsiť si pracovať samostatne bez akejkoľvek pomoci učiteľa.

            Vyhrať môžu len tí najlepší, a tu je výsledok:

            1. miesto                 Michaela Hudíková, IV.C
            2. miesto                 Lenka Benčíková, IV.C
            3. miesto                 Emma Miškolciová, IV.A
            4. miesto                 Do Ngoc My, IV.D
            5. miesto                Samuel Chobot, IV.A

            Víťazom srdečne blahoželáme a všetkým zúčastneným ďakujeme za aktívny prístup a účasť !!!  Odmena čaká na všetkých žiakov, ktorí sa zúčastnili školského kola. Víťazi, ktorí sa umiestnili na prvých troch miestach postupujú do regionálneho kola, ktoré sa bude konať 19. marca 2024 formou online testu.  

          • Rodičovské združenie

          • Dňa 18. 3. 2024 o 17.00 hod. sa uskutočnia triedne rodičovské združenia. Zasadnutie Rodičovskej rady sa uskutoční o 16.30 hod. v učebni č. 90 v D pavilóne.

            Program triednych schôdzok RZ:

            1. Otvorenie.

            2. Informácie o výchovno-vzdelávacích výsledkoch a dochádzke žiakov za 1. polrok šk. r. 2023/2024

            3. Zástupca rodičov podá informácie zo zasadnutia Rodičovskej rady.

            4. Rôzne:

                - 4.ročník – TU informujú o organizácii a priebehu jednotlivých častí MS, upozornia aj na informácie k MS              zverejnené na webovej stránke školy

                - 3. ročník – TU informujú o odbornej praxi - 2. ročník – TU informujú rodičov o voliteľných predmetoch do              3.ročníka

                 - iné podľa potreby

            5. Diskusia a záver.

          • Deň vysokoškoláka

          • Dňa 16.2.2024 sa žiaci IV.B a IV.C triedy zúčastnili akcie organizovanej Fakultou ekonomiky a manažmentu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, Deň vysokoškoláka. Po úvodnej časti boli žiaci rozdelení do skupín a následne absolvovali rôzne prezentácie. Jedna prezentácia bola na tému „Merchandising“, kde sa žiaci dozvedeli, ako sa dá merať a pozorovať vplyv farieb, vôní a hudby na pozornosť a záujem zákazníka o tovar.

            Ďalšiu prezentáciu mala firma IBM, kde žiaci spoznali históriu firmy a videli ako sa teoretické vedomosti dajú využiť v praxi už počas štúdia. Taktiež zavítali na „Potulky Čínou“, kde sa  naučili základy čínštiny. Na záver sa žiaci  zúčastnili diskusie „Očami študenta“, kde im súčasní študenti priblížili štúdium na FEM SPU. Za úspešné absolvovanie žiaci získali certifikát o účasti, ktorý môžu priložiť k prihláške na štúdium na FEM SPU.  Tento deň si žiaci užili a dozvedeli sa veľa zaujímavých informácií.

             

          • Naši žiaci vzdelávali učiteľov zo zahraničia

          • Naši žiaci sa venujú nielen štúdiu ekonomických predmetov, ale zaujímajú ich aj aktuálne spoločenské témy a radi nadobúdajú zručnosti potrebné pre život a budúcu kariéru. Krásnou ukážkou takýchto aktivít je  aj 2- dňový kurz, ktorého cieľom bolo informovať učiteľov zapojených do projektu Erasmus- FULL CIRCLE o potrebe uvedomenia si klimatických zmien a o možnostiach boja proti nim. Kurz pripravili šikovní žiaci  II.A a III.D  v spolupráci so svojimi učiteľmi. V dňoch 30.- 31. 1. 2024 prednáškami, prezentáciami a praktickými aktivitami zvýšili povedomie učiteľov z Belgicka, Talianska, Poľska, Bulharska, z ostrovov Aruba a Curacao o ekologických problémoch a ich riešeniach. Táto vzdelávacia aktivita poskytla účastníkom okrem teoretických znalostí  aj praktické vyučovacie metódy, ktoré môžu využiť  pri vyučovaní zelených tém na rôznych predmetoch.

          • Ekonomická olympiáda

          • Dňa 1.2.2024 sa žiaci našej školy: Vladimír Hruška IV.D, Adam Krajčír IV.D, Terézia
            Bubeníková III.D, Emma Ďurinová III.D a Branislav Kočajda II.B zúčastnili krajského kola
            Ekonomickej olympiády, ktoré sa konalo v priestoroch FEM Slovenskej poľnohospodárskej
            univerzity v Nitre.

            Uvedení študenti dosiahli najlepšie výsledky v školskom kole, a preto
            postúpili do krajského kola EO. Naša škola zároveň vyhrala súťaž o najvyšší počet
            zapojených študentov do školského kola v celom Nitrianskom kraji, za čo sme dostali
            ďakovný list od riaditeľky Ekonomickej olympiády Ing. Kataríny Ševčíkovej.

          • Spotrebiteľský seminár

          • Dňa  24.1. 2024 sa na našej škole uskutočnil spotrebiteľský seminár pre žiakov  tried  I.A, I.B, I.C, I.D. Žiaci sa dozvedeli o ochrane spotrebiteľa so zameraním na nakupovanie, zelené (klamlivé ) tvrdenia a nové trendy.  Boli im odprezentované príklady internetových podvodov a dropshipping. Oboznámili sa s právami pri nakupovaní online, ďalej v ktorých európskych krajinách sa môžu obrátiť na Európske spotrebiteľské centrum. Prezentácia bola veľmi poučná a zaujímava, každý zo zúčastnených dostal diár a pero.

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Dňa 6.12.2023 sa uskutočnilo školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín. Zúčastnili sa žiaci 1.-4. ročníka.

            Hviezdoslavov Kubín mal veľmi dobrú úroveň, žiaci súťažili v troch kategóriách: poézia, próza a vlastná tvorba. Odbornú porotu tvorili Mgr. Korčeková, PaedDr. Jančová a Mgr. Valentová.

            Rozhodovanie poroty bolo veľmi ťažké a nakoniec sa zhodli na tomto umiestnení:

            Poézia:

            1. miesto Matúš Vedrӧdy I.A

            2. miesto Dominik Bratka III.K

            3. miesto Nina Kolenčíková IV.B

            3. miesto Oliver Haščík III.C

             

            Próza:

            1. miesto Dominika Bóriová III.A

            2. miesto Natália Bullová III.K

          • Mikulášske turnaje

          • Ako je každý rok zvykom, tak aj tohtoročnú Mikulášsku nádielku sme si na škole osladili turnajmi vo volejbale a vybíjanej. Súťažilo sa v zmiešaných družstvách dievčat a chlapcov medzi jednotlivými triedami. Všetci bojovali s nasadením a fair play, pochvala za snahu patrí všetkým zúčastneným.

            Vo volejbale sa na prvých troch pozíciách umiestnili tieto triedy. III.K sa podarilo v zápase o bronz poraziť žiakov z III.C, ktorým očividne chýbala motivácia po prehratom semifinálovom zápase. Na druhom mieste sa umiestnil výber žiakov. Výborne hrajúci výber bol zastavený až víťaznou II.C, ktorá po celý čas trvania turnaja predvádzala parádnu hru.


            Vo vybíjenej sa s tretím miestom musela uspokojiť I.B, ktorej vypomáhali dievčatá z II.C. 

            Baby si na vlastnej koži zistili, že aj napriek vekovému rozdielu mohli hravo konkurovať starším dievčatám. Na druhom mieste skončili dievčatá zo IV.B, ktoré v napínavom finále nestačili na dievčatá z II.K.
            Srdečne blahoželáme!

          • Medzinárodný veľtrh cvičných firiem 2023

          • V dňoch 29. – 30. 11.2023 sa žiaci cvičnej firmy U Vajíčka, s.r.o., zo IV.B zúčastnili MVCF 2023, ktorý sa konal v priestoroch SBA v Bratislave. Na veľtrhu sa predstavilo 45 cvičných firiem nielen zo Slovenska, ale aj z Čiech, Bulharska a Rumunska. Cvičné firmy súťažili v kategóriách e-prezentácia, 90 sekúnd vo výťahu a stánok. Súčasne prebiehalo obchodovanie firiem, počas ktorého žiaci nadviazali nové obchodné kontakty aj priateľské vzťahy.

            Na veľtrhu žiaci 8 škôl z jednotlivých regiónov Slovenska zapojení v projekte „Pošlime klastre do škôl“, prezentovali svoje podnikateľské nápady. Vedúca agentúry SEA pre vedu a vzdelávanie, p. Beáta Zbiteková, ocenila všetky zapojené školy a vyzdvihla špecifické uchopenie propagácie klastrov v jednotlivých cvičných firmách. Odbornú porotu najviac zaujal nápad Veľkokrtíšskej vínnej cesty s plánom vytvoriť novú značku vína. Našich žiakov prišla na veľtrh podporiť riaditeľka Slovenského plastikárskeho klastra Nitra, PhDr. Katarína Ikrényiová.

            Počas veľtrhu prebehol aj krst publikácie Cvičná firma 2.0: Zodpovedné a inovatívne podnikanie. Publikácia Cvičná firma 2.0: zodpovedné a inovatívne podnikanie je príručkou, ktorá je určená najmä pre učiteľov a učiteľky, ale je vhodná aj pre mladých ľudí na stredných školách a každého, koho zaujímajú súvisiace témy. Reflektuje nové osnovy a poskytuje návod k založeniu a vedeniu zodpovednej a inovatívnej cvičnej firmy a práci v nej. 

          • Olympiáda ľudských práv

          • Dňa 6. decembra 2023 sa na našej škole konala Olympiáda ľudských práv.

            Žiaci preukázali svoje vedomosti o ľudských právach, z ústavného práva SR i z histórie Európskej únie.

            Výsledky:

            1. miesto: Terézia Bubeníková, III. D 

            2. miesto: Matúš Matejov, III. D

             

            Víťazom blahoželáme.

          • Zber mobilov

          • Milí žiaci,


            odovzdali sme zberovej firme plný box starých mobilov. Takto sme zabezpečili, že neskončia na skládke alebo v prírode a budú opäť zrecyklované na iné zariadenia.
            Ďakujeme, že ste sa do zberu zapojili, a tým ochránili naše životné prostredie.
             

            Najviac mobilov odovzdali a malú odmenu získali žiaci:
            • Alex Guláš I.K
            • Peter Pšenka II.C
            • Adam Kazík III.D
            • Filip Kučerka II.B

            Ďakujeme že chránite planétu


            Zelena škola

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          • Aj tento školský rok sa naša škola zapojila do zbierky "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?" Vďaka vám sme vyzbierali 24 darčekových balíkov, ktoré potešili seniorov. Srdečne ĎAKUJEME

          • Medzinárodné projektové stretnutie „ Full Circle“ programu Erasmus+

          • Najväčšia univerzitná škola  HOGENT v Gente v Belgicku sa stala koordinátorom environmentálneho projektu s názvom „Full Circle“ zameraného na ochranu životného prostredia a zelenú ekonomiku na školách. Prvého projektového stretnutia  19. – 22. 11. 2023 v Gente sa zúčastnili dvaja učitelia z OA Nitra. Okrem troch belgických škôl z miest Nieuwpoort, Zelzate a Eeklo sa stretnutia zúčastnili projektoví partneri z Aruby, Curacao, Bulharska, Talianska a Poľska. Projektoví partneri odsúhlasili plán implementovania aktivít v oblasti zdravej výživy, triedenia odpadu a ekologické správanie k životnému prostrediu.

            Dlhodobým cieľom projektu je zvyšovanie environmentálneho povedomia učiteľov a žiakov a ekologické správanie k životnému prostrediu. Všetky zelené aktivity budú simultánne podporovať a kreovať myšlienku „Zelenej školy.“