• Deň otvorených dverí 2023

          • Dovoľujeme si deviatakov, záujemcov o štúdium na škole, ich rodičov a všetkých priaznivcov školy pozvať na Deň otvorených dverí, ktorý sa bude konať dňa 21.12.2023 v čase od 9.00 do 12.00 hod. v budove školy na Bolečkovej ulici č. 2 v Nitre- Mlynárciach.

            Dozviete sa všetko potrebné o štúdiu, prijímacích skúškach a pripravujeme pre Vás aj zaujímavé workshopy.

            Tešíme sa na Vás :)

                                                                            Zamestnanci a žiaci školy

          • Vyučovanie trochu inak

          • Učiť sa neznamená iba mať riadne vyučovanie. Učiť sa dá aj inak. A dokonca obrátene. Aj žiaci dokážu naučiť veľa vecí svojich učiteľov. Dňa 27.11.2023 sme si užili projektový deň. Tvorili sme projekt na tému „Aby bolo v škole fajn“, naučili sme sa ako sa projekt tvorí, aké časti by mal obsahovať. Tie najlepšie, ktorá vyberie porota, dostanú šancu na realizáciu. Druhá polovica dňa bola venovaná workshopom, ktoré si pripravili jednotlivé triedy pre svojich spolužiakov. Sú to šikovné decká, ktoré sa dokážu podeliť o poznatky a zručnosti v rôznych oblastiach, ako napríklad práca s umelou inteligenciou, cestovanie, ekológia. Bol to skvelý deň a už sa tešíme na ďalší.

          • Olympiáda v nemeckom jazyku

          • Dňa 24. novembra 2023 sa konalo školské kolo olympiády v nemeckom jazyku v dvoch kategóriách.

             

            Výsledky v kategórii 2A - 1.a 2.ročník

            1.Sebastian Stancel II.A

            2. Šimon Petrík II.B

            3. Simona Pánisová I.A

             

            Výsledky v kategórii 2B - 2.a 3.ročník

            1.Ema Civáňová III:D

            2. Martin Lenčéš IV.C

            3. Adam Kazík III.D

          • Okresné kolo v bedmintone dievčat

          • Aj tento rok sa naše dievčatá zúčastnili medziškolského turnaja v bedmintone. Turnaj sa konal 24.11.2023 už tradične na pôde Gymnázia na Golianovej ulici.  Zúčastnilo sa ho sedem škôl, čo dovolilo vytvoriť systém dvoch hracích skupín. Našim dievčátam sa vďaka dvom výhram a jednej tesnej prehre podarilo vybojovať druhé miesto v skupine, čo nám zabezpečilo postup a boj o tretie miesto.

            V súboji o bronz sme sa stretli so Strednou priemyselnou školou stavebnou. Tento zápas naše hráčky hravo zvládli a vybojovali tak pre našu školu bronzové medaily. Miriam Jančová, Vanesa Hrašková, Karin Beňová, gratulujeme a ďakujeme vám za úspešné reprezentovanie školy!

          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • V nobembri sa uskutočnilo školské kolo Olympiády a anglickom jazyku.

            V kategórii 2A (1-2.r.) máme nasledovných víťazov:

            1.miesto - Tamara Vargová, II.A

            2.miesto - Jozefína Páleníková, II.D

            3.miesto - Marcela Svitačová, II.C

             

            Kategória 2B (3-4.r.):

            1.miesto - Kinga Fülöpová, IV.A

            2.miesto - Samuel Chobot, IV.A

            3.miesto - Tomáš Kunkela, III.B

             

            Ďakujeme všetkým žiakom za účasť v školskom kole, víťazom gratulujeme a držíme palce v okresnom kole.

          • Okresné kolo vo futsale

          • Dňa 20.11.2023 sme sa zúčastnili Okresného kola vo futsale na Strednej športovej škole na
            Slančíkovej ulici. Do hlavného turnaja sme sa prebojovali už pred týždňom, kde sme v boji o
            postup porazili SPŠE a SOŠ z Nábrežia mládeže.

            Naši chlapci sa nestratili ani v hlavnom
            turnaji, kde v silnej konkurencii Športovej strednej, Gymnázia na Golianovej ulici a SPŠ
            stavebnej skončili po vynikajúcich a oduševnených výkonoch na 2. výbornom mieste.


            Ďakujeme za vydarenú reprezentáciu chlapci!

          • Okresné kolo v bedmintone chlapcov

          • Dňa 20.11.2023 sme sa zúčastnili Okresného kola v bedmintone chlapcov na Gymnáziu Golianova. Prežili sme krásny športový deň s veľmi úspešnými zápasmi, kde nám fantastická bojovnosť chlapcov takmer vybojovala prvé miesto. Boli vylosované 3 skupiny. V našej skupine sme skončili prvý, bez straty bodu. V semifinále sme porazili SOŠ veterinárnu a vo finále sme bojovali s Gymnáziom Golianova, kde sme v bojovných a ukážkových zápasoch a hlavne excelentnom zápase prehrali.  Alex Neuman z III.K triedy a Matej Száraz z III.B triedy- boli ste úžasní! Ďakujeme a gratulujeme :)

          • OZNAM

          • Chceš vyhrať zaujímavé ceny?
            Zapoj sa do zberu starých mobilov!
            Čím viac mobilov odovzdáš, tým máš väčšiu šancu vyhrať!

            K odovzdaným mobilom prilož svoje meno a triedu.
            Odovzdať ich môžeš v pavilóne D a B na vrátnici do pripravených boxov.
            Pokračujeme tiež v zbere použitých batérií.
            Malý elektronický odpad môžete odovzdať v D pavilóne (pri kopírke) do 27.11.2023
            Chránime svoje životné prostredie aj planétu!

          • Návšteva Štátneho archívu v Nitre

          • Dňa 7. novembra 2023, v rámci predmetu administratíva a korešpondencia, sa  žiaci tretieho ročníka zúčastnili odbornej exkurzie v Štátnom archíve v Nitre. Exkurzia bola rozdelená na dve časti. V prvej časti bol študentom odprezentovaný Legislatívny rámec Správy registratúry a v druhej časti sme sa presunuli do depozitov Štátneho archívu, kde sme mali možnosť vidieť uplatnenie a dôležitosť správneho vedenia registratúry.

          • Charitatívna exhibícia Osobnosti Integrácie vs. RSC Hamsik Academy

          • V dňa 23.10. 2023 sa žiaci 1. a 2. ročníka zúčastnili najväčšej športovej charitatívnej exhibície Osobnosti integrácie vs. RSC Hamsik Academy v Mestskej športovej hale na Klokočine. Cieľom bolo naučiť nás štedrosti a veľkodušnosti. Slávne osobnosti ako napríklad Ondrej Kandráč, Ego, Kali, Marek Hamšík, futbalisti zo Spartak Trnava a Slovan Bratislava, či známi youtuberi nás nielen pobavili, ale naučili nás aj empatii a pokore.

          • Prezentácia „Dvere do Európy“

          • Dňa 25.10.2023 sa žiaci IV. K triedy zúčastnili zaujímavej prezentácie „Dvere do Európy“, ktorá  obsahovala  informácie o možnostiach štúdia a  práce v Európskej únii, prezentáciu programov EÚ  pre mládež a možnosti neformálneho vzdelávania, služby Národného centra Europass Slovensko –  európsky nástroj na plánovanie vzdelávania a kariéry a dezinformácie a mýty o EÚ. Prezentácia bola veľmi zaujímavá a poučná. Po jej skončení sa žiaci zapojili do vedomostného kvízu a najlepší z nich získali hodnotné ceny.

             

             

          • Súťaž o najkrajšiu halloweensku tekvicu

          • Do súťaže sa zapojilo 8 tried a všetky tekvice boli výnimočné. Porota ocenila náročnosť práce, kreativitu aj celkový dojem a naozaj bolo ťažké označiť víťazov. Rozhodli sme sa oceniť všetky triedy, ktoré sa do súťaže zapojili- I.A, I.C, II.B, II.D, II.K, III.C, III.D a III.K sa v rámci vyučovania zúčastnia interaktívnej výstavy KRIMINÁLKA, kde sa oboznámia s najmodernejšími metódami odhaľovania páchateľov a budú si ich môcť prakticky vyskúšať.

            Po starostlivom posúdení súťažných tekvíc sme poradie určili nasledovne:

            1. miesto – II.D

            2. miesto – II.K

            3. miesto – III.D

            Víťazom gratulujeme a všetkým ďakujeme za účasť a spestrenie dňa.

            Prajeme príjemné jesenné prázdniny :)

          • Záložka do knihy spája slovenské školy

          • Záložka do knihy spája slovenské školy

            V mesiaci október sa naša škola už pravidelne zapája do projektu Záložka do knihy spája slovenské školy. V tomto školskom roku témou záložiek boli hrdinovia detektívnych románov.

             

            Do projektu sa zapojili žiaci 1. -3. ročníka. Našou partnerskou školou bola Obchodná akadémia Mareka Frauwirtha v Banskej Bystrici. (Marek Frauwirth bol slovenský ľavicový aktivista židovského pôvodu, ktorý počas protektorátu pracoval na  slovenskom konzuláte v Prahe. Bol jeden z deviatich študentských činiteľov popravených gestapom 17. novembra 1939).  S partnerskou školou sme sa dohodli na výmene 60 záložiek. Najprv sme lovili v pamäti a na internete  základné informácie. Zistili sme, že za prvú detektívnu prózu je pokladaná poviedka Edgara Allana Poea Vraždy v ulici Morgue už z roku 1841. Naplno sa však detektívka rozvinula v anglickej literatúre, známym sa stal  Arthur Conan  Doyle postavou Sherloka Holmsa a psom baskervilským. Pre nás študentov je najznámejšia Agatha Christie, ktorá vo svojich detektívnych románoch priniesla známeho detektíva Hercula Poirota, ale aj postavu slečny Marpplovej. Zo slovenských autorov nás zaujal úspešný prozaik Dominik Dán. Všetky tieto informácie sme potom zhmotnili do podoby nástenky a záložiek do knihy.

          • Ukážka práce drogového psa

          • Dňa 24.10.2023 sa na škole konala preventívna akcia spojená s ukážkou činnosti drogového psa. Triedy II.B a III.B mali možnosť dozvedieť sa, ako prebieha výcvik takéhoto psa a vidieť ho pracovať naživo. Presvedčil nás, že svoju prácu robí naozaj dokonale a rôzne návykové látky vie rozoznať kdekoľvek. Ukážka sa nám páčila a policajti prisľúbili, že nás svojou návštevou prekvapia aj častejšie.

          • Úspech žiakov Aplikovanej ekonómie

          • Dňa 12. októbra 2023 sa žiaci Aplikovanej ekonómie zo študentskej firmy FLEXEL- Emma Ďurinová, Terézia Bubeníková a Matúš Matejov z III.D zúčastnili súťaže JA CITI Innovation Camp v Bratislave. Do tejto súťaže bolo celkovo zapojených 60 študentov z 20 stredných škôl. Cieľom súťaže bolo nájsť najlepšie riešenie na zadanú tému -vymyslieť produkt a vypracovať komplexný podnikateľský plán s rozpočtom do 1 000 eur  a následne ho prezentovať pred odbornou porotou. Pri plnení úlohy študenti pracovali v zmiešaných tímoch s rovesníkmi, ktorých nikdy predtým nevideli. Tým sa overila schopnosť mladých ľudí zorganizovať si prácu v novom kolektíve a využiť kreatívne a inovačné schopnosti každého jednotlivca naplno. Zámerom organizátora, ktorým je nezisková organizácia Junior Achievement Slovensko, bolo podporiť u študentov podnikavosť, prehĺbiť ich komunikačné a prezentačné schopnosti, ako aj rozvinúť ich schopnosť zorganizovať si pracovné úlohy v tíme tvorenom úplne neznámymi ľuďmi. V závere programu sa súťažiaci dozvedeli, ako ich nápad, prezentácia a celkový výkon zhodnotila odborná porota a následne boli po celodennej práci ocenené 3 najlepšie tímy. Všetci naši žiaci si viedli veľmi dobre a žiačka Terézia Bubeníková sa s jej tímom EcoPowerbank umiestnila na krásnom 3. mieste.
            Srdečne blahoželáme :)

          • Voľby do Školského parlamentu

          • Dňa 10.10.2023 sa na Obchodnej akadémií, Bolečkova 2, Nitra konali voľby do Školského parlamentu. Boli realizované vďaka vedeniu školy, mandátnej a volebnej komisii. V podstránkach O škole-Školský parlament si môžete pozrieť prílohy a zápisnicu.

          • Workshop: Čím žijú mladí v Nitre?

          • Dňa 4.10.2023 sa vybrané žiačky z našej školy zúčastnili na workshope s názvom "Čím žijú mladí v Nitre?". Na stretnutí sa preberali otázky týkajúce sa života mládeže v našom krajskom meste. Študenti sa zaoberali spôsobmi trávenia voľného času mladých či zmenami, ktoré by mladí v Nitre privítali. Tieto otázky účastníci riešili pomocou rôznych zábavných a interaktívnych aktivít. Počas celého workshopu vládla príjemná a priateľská atmosféra.

          • Slovenské rýchle prsty

          • Pod záštitou predsedu BSK Juraja Drobu sa v dňoch 27. – 29.  septembra 2023 uskutočnil IV. ročník celoštátneho sústredenia spracovania textu na počítači „ Slovenské rýchle prsty“.

            Cieľom podujatia je  pripraviť talentovaných  žiakov na súťaže v písaní na počítači na medzinárodnej až celosvetovej úrovni. Celkovo sa zúčastnilo  37 žiakov z 15 Obchodných akadémií z celého Slovenska.

            Naše žiačky Terézia Bubeníková z III. B a Anna Otepková z III. D,  za odbornej garancie autorov programu ZAV Heleny a Jaroslava Zaviačičových a aktívnej účasti Jonáša Valu, žiackeho majstra sveta v spracovaní textu na počítači, absolvovali súťažný tréning.

            V celkovom hodnotení sa Terézia Bubeníková umiestnila na krásnom 4. mieste a Anna Otepková na krásnom 5. mieste.

            Dievčatám srdečne gratulujeme a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach!

            Výsledková listina

            https://www.zav.cz/sk/bulletin/slovenske-rychle-prsty-2023/ 

          • PEER LEARNING - Učíme sa navzájom

          • V období od 2.10. do 13.10.2023 hosťujeme milú návštevu z partnerskej Strednej školy technickej a ekonomickej v Brne. 6 žiakov, 2 učitelia a pán riaditeľ sú súčasťou  krásneho príkladu „peer learning“ v rámci programu Erasmus+. Výmena skúseností medzi učiteľmi sa už stala bežnou praxou na pôde našej školy a teší nás, že tentokrát prebieha aj výmena skúseností a učenie sa navzájom medzi žiakmi. Žiaci majú možnosť porovnať ekonomicky softvér, daňový systém či mzdy u nás na Slovensku s tými v Českej republike a zároveň spoločne absolvovať vyučovacie hodiny odborných ekonomických predmetov.

          • Exkurzia do Jaguar Land Rover Nitra

          • Dňa 28.9.2023 sa žiaci III.K a IV.K v rámci vyučovania odborného výcviku zúčastnili odbornej exkurzie v podniku Jaguar Land Rover Nitra. Exkurzia bola zameraná na prezentáciu podniku a jeho výroby. Žiaci sa oboznámili s poslaním podniku, jeho históriou, výberom zamestnancov, procesom výroby a používanými výrobnými postupmi.