• Slovenské rýchle prsty

          • Pod záštitou predsedu BSK Juraja Drobu sa v dňoch 27. – 29.  septembra 2023 uskutočnil IV. ročník celoštátneho sústredenia spracovania textu na počítači „ Slovenské rýchle prsty“.

            Cieľom podujatia je  pripraviť talentovaných  žiakov na súťaže v písaní na počítači na medzinárodnej až celosvetovej úrovni. Celkovo sa zúčastnilo  37 žiakov z 15 Obchodných akadémií z celého Slovenska.

            Naše žiačky Terézia Bubeníková z III. B a Anna Otepková z III. D,  za odbornej garancie autorov programu ZAV Heleny a Jaroslava Zaviačičových a aktívnej účasti Jonáša Valu, žiackeho majstra sveta v spracovaní textu na počítači, absolvovali súťažný tréning.

            V celkovom hodnotení sa Terézia Bubeníková umiestnila na krásnom 4. mieste a Anna Otepková na krásnom 5. mieste.

            Dievčatám srdečne gratulujeme a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach!

            Výsledková listina

            https://www.zav.cz/sk/bulletin/slovenske-rychle-prsty-2023/ 

          • PEER LEARNING - Učíme sa navzájom

          • V období od 2.10. do 13.10.2023 hosťujeme milú návštevu z partnerskej Strednej školy technickej a ekonomickej v Brne. 6 žiakov, 2 učitelia a pán riaditeľ sú súčasťou  krásneho príkladu „peer learning“ v rámci programu Erasmus+. Výmena skúseností medzi učiteľmi sa už stala bežnou praxou na pôde našej školy a teší nás, že tentokrát prebieha aj výmena skúseností a učenie sa navzájom medzi žiakmi. Žiaci majú možnosť porovnať ekonomicky softvér, daňový systém či mzdy u nás na Slovensku s tými v Českej republike a zároveň spoločne absolvovať vyučovacie hodiny odborných ekonomických predmetov.

          • Exkurzia do Jaguar Land Rover Nitra

          • Dňa 28.9.2023 sa žiaci III.K a IV.K v rámci vyučovania odborného výcviku zúčastnili odbornej exkurzie v podniku Jaguar Land Rover Nitra. Exkurzia bola zameraná na prezentáciu podniku a jeho výroby. Žiaci sa oboznámili s poslaním podniku, jeho históriou, výberom zamestnancov, procesom výroby a používanými výrobnými postupmi.

          • Kurz ochrany života a zdravia

          • V úvode školského roka naši žiaci tretieho ročníka absolvovali kurz ochrany života a zdravia. Profesionálni hasiči z Hasičského a záchranneho zboru v Nitre poučili našich žiakov v otázkach civilnej ochrany a prevencii požiarov. Náplňou ďalšieho dňa bola zdravotná príprava pod odborným vedením záchranárov zo Slovenského Červeného kríža. Žiaci sa dozvedeli postupy pri život ohrozujúcich situáciach a nadobodnuté vedomosti si mohli vyskúšať na figurínach. Záver kurzu sa niesol v znamení zvyšovania fyzickej zdatnosti prostredníctvom prechádzok v okolí Nitry.

          • OZNAM OZROA

          • Príspevok rodičov do Občianskeho združenia rodičov Obchodnej akadémie

            Dňa 21. 9. 2023 bol Radou rodičov pri OA Bolečkova 2, Nitra schválený príspevok do OZROA vo výške 50,- € na každého žiaka.

            Príspevok je potrebné uhradiť na bankový účet do 31. 10. 2023.

            IBAN: SK07 3100 0000 0042 2033 8909 

            V poznámke treba uviesť meno a priezvisko žiaka, triedu.

            Finančné prostriedky budú použité na skvalitnenie výchovno-  vzdelávacieho procesu .

            Za Váš príspevok ďakujeme.

          • Biela pastelka

          • Dňa 19. septembra 2023 sa na našej škole konala charitatívna zbierka na pomoc slabozrakým a nevidiacim "Biela pastelka".

             

            Všetkým prispievateľom ďakujeme.

          • OZNAM

          • Otvorenie školského roka 2023- 2024 bude dňa 4.9.2023 o 9.00 hod. v areáli školy na Bolečkovej 2.

             

            Preukazy ISIC si žiaci môžu prevziať na sekretariáte školy od 22.8.2023, každý pracovný deň od 8.00 do 11.00 hod.

          • H3KNI SA

          • Deň bez vyučovania veselo aj vážne,  plný zaujímavých workshopov s inšpiratívnymi mladými ľuďmi. Projekt H3kni sa ako prevencia fajčenia, ale tiež  motivácia „hecnúť sa“ a uchopiť život tým správnym smerom. Skvelé podujatie, ktoré si radi zopakujeme.

          • Sloboda a demokracia

          • Dňa 19.6.2023 sa konala na našej škole interaktívna prezentácia spojená s workshopom na tému Sloboda a demokracia. Stretnutie organizovala nezisková organizácia Seeds. Zúčastnili sa žiaci III.B. Aktivitu zrealizovala Mgr. Korčeková. V prvej časti lektori uskutočnili prednášku formou aktívnej účasti žiakov. V druhej časti vypĺňali žiaci dotazník zameraný na prieskum verejnej mienky, tvorili logo vlastnej strany a stretnutie ukončili tvorivou diskusiou o pravidlách predvolebnej kampane.

          • Projekt Tri životy

          • V dňoch 15. – 19. mája sa triedy II.A, II.C, II.D, I.D zapojili do projektu Tri životy organizovaného občianskym združením Dvojfarebný svet. Projekt realizovali Mgr. Korčeková, PaedDr. Chlebcová a PaedDr. Jančová. V prvej časti si žiaci pozreli film Tri životy autorky Martiny Bencovej, ktorý zachytáva jeden deň detí žijúcich na Slovensku, v Kambodži a v Lesothe. Druhou časťou projektu bola diskusia k danému filmu a vypracovanie pracovného listu. Projektu žiaci ukončili vypracovaním úvah na tému Rozdielnosť životných podmienok a šancí ľudí na svete a náš prínos k zmene. Najlepšie úvahy boli 2. 6. 2023 zaslané do súťaže Dvojfarebný svet. Tento projekt rozšíril vedomosti žiakov našej školy o živote detí v rozvojových krajinách s porovnaním života na Slovensku a otvoril možnosti ďalšieho vzdelávania a dobrovoľníctva.   

          • Olympijský deň

          • Dňa 16.6.2023 sme sa zúčastnili  "Olympijského dňa" pri príležitosti jeho vzniku, ktorý je oslavou olympionizmu, životnej filozofie, vyvážene spájajúcej telesnú zdatnosť, vôľu a ducha. Vychutnali sme si neopísateľnú športovú atmosféru v rôznych športových disciplínach, autogramiádu olympionikov a športovcov, zaujímavý program, rôzne aktivity aj v športových či edukačných stánkoch SOaŠV, Antidopingovej agentúry SR, Vojenského šport. centra Dukla, Športového centra polície, Národného športového centra. Zaujímavé bolo výskúšať si zdatnosť a šikovnosť v disciplínach rôznych športových klubov. Reprezentovali nás nasledovní žiaci I.B triedy: Silvia Strapková, Natália Kazíková, Boris Boďó, Branislav Kočajda, Filip Kučerka, Gabriel Mihálik a žiak II.A Martin Benko.

          • OZNAM- 2. kolo prijímacích skúšok

          • 4- ročný študijný odbor s maturitou 6330K bankový pracovník

            Počet voľných miest: 16

            Termín prijímacej skúšky: 20.6.2023

            Prihlášky sa podávajú cez Edupage od 6.6.2023

            Výsledková listina s poradím uchádzačov bude zverejnená 23.6.2023

            Záujemca  záväzne    potvrdí nastúpenie do 28.6.2023

          • ZAV Mladé talenty 2023

          • V dňoch 5. 6. 2023 – 6. 6. 2023 sa v priestoroch Obchodnej akadémie, Dudova 4, Bratislava konala súťaž ZAV Mladé talenty 2023.

            Našu školu reprezentovali Karin Bahelková z I. D a Lukáš Kročko z I. C.  Súťažilo sa v troch disciplínach.

            Karin Bahelková sa v minútových odpisoch umiestnila na krásnom 7. mieste, v 10 minútovom odpise s penalizáciou 100 na 9. mieste a v kombinácii jednotlivcov na 12. mieste z celkového počtu účastníkov 36.

            Súťažiacim blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach!

          • Stredoškolská ekologická konferencia

          • V dňoch 19. až 21. mája 2023 sa naše žiačky Emma Ďurinová a Terézia Bubeníková zúčastnili stredoškolskej ekologickej konferencie venovanej téme potravinovej a klimatickej spravodlivosti, ktorá sa uskutočnila v Starej Lesnej. Celkovo sa jej zúčastnilo 21 žiakov stredných škôl z celého Slovenska. Vybratí boli na základe abstraktov prednášok, ktoré následne na konferencii odprezentovali. Počas troch dní účastníci absolvovali viacero seminárov s rôznymi témami a vypočuli si aj vynikajúcu prednášku bývalej ministerky financií SR Brigity Schmögnerovej s názvom Zelená transformácia a ekonomické záujmy. V podvečer sa žiaci stretávali v konferenčnej sále, kde diskutovali o spôsoboch, ako pomôcť našej planéte. Diskusie boli vždy veľmi zaujímavé a názory žiakov rôznorodé. Medzi vzdelávaním zvýšil čas aj na návštevu neďalekej obce – Tatranskej Lomnice, kde mohli obdivovať nádherné výhľady a spoznávať slovenskú prírodu. Počas celého trvania konferencie bol so žiakmi na prednáškach a diskusiách prítomný Marek Dobeš z občianskeho združenia Pole, ktoré malo toto stretnutie pod záštitou.

          • Zbierame skúsenosti v Európe

          •  

            Vďaka projektom Erasmus+ sme už precestovali rôzne krajiny a kúty sveta. Tentokrát nás projekt zaviedol na Maltu a do Nemecka, kde sme dostali možnosť nahliadnuť do vnútra podnikov a spoznať, ako vlastne fungujú. Počas 3 týždňov sme získali prvé pracovné skúsenosti, nadobudli profesijné a pracovné zručnosti, zlepšili sme sa v komunikácii v cudzích jazykoch. Sú to všetko hodnoty, ktoré využijeme v budúcnosti a uľahčia nám vstup do sveta práce a budovania kariéry.

            Popri práci sme však mali dostatok času aj na spoznávanie novej kultúry, tradícií a histórie krajín. Precestovali sme kus sveta, spoznali sme milých a ochotných obyvateľov, ktorí nám vždy s úsmevom pomohli a nadviazali sme nové priateľstvá.

            Náš pobyt v zahraničí sa síce skončil, ale skúsenosti, zručnosti a spomienky zostávajú.

          • Deň detí na OA Nitra

          • Takýto slnečný, veselý a plný pohybu Deň detí nám pripravila šikovná Žiacka školská rada pod vedením našich skvelých učieľov.

            Za úžasnú atmosféru ďakujeme organizátorom aj všetkým zapojeným triedam :)

          • ECU

          • Obchodná akadémia, Bolečkova 2, Nitra po 2 rokoch obhájila medzinárodne uznávaný titul Efektívny užívateľ modelu CAF, ktorý je uznávaným nástrojom komplexného manažérstva kvality vyvinutým pre potreby inštitúcií verejnej správy. Absolvovaním veľmi podrobného procesu samohodnotenia a následnou externou spätnou väzbou expertov pod záštitou Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR sa tak nitrianska Obchodná akadémia stala prvou školou v pôsobnosti NSK, ktorá titul získala a zároveň ho opakovane obhájila.

          • Ukončili sme ďalší partnerský projekt

          •  

            V dňoch 8. až 12. mája 2023 sa uskutočnilo posledné projektové stretnutie medzinárodného projektu „I am more than what you see“. Projekt bol zameraný na boj proti šikane a fungoval pod záštitou programu Erasmus +. Projektu sa zúčastnili študenti a učitelia z Portugalska, Talianska, Francúzka, Turecka a Slovenska. Presne ako počas našich mobilít v partnerských krajinách, aj my sme sa zamerali na propagáciu témy projektu prostredníctvom umenia. S našimi partnermi sme si pripravili pesničky v rodnom aj v anglickom jazyku, čím sme sa snažili zvýšiť povedomie o šikane. Študenti trávili spoločný čas aj ďalšími hudobnými aktivitami ako hudobný kvíz, karaoke či spevom v taliančine, francúzštine a slovenčine. V rámci nášho spoločného programu sme navštívili mestá Bojnice a Bratislava, spoznávali sme našu históriu, prírodu a kultúru, zlepšovali sme komunikačné zručnosti v anglickom jazyku a posilňovali medzinárodné priateľstvá. Na záver sme sa s našimi partnermi rozlúčili na slávnostnej večeri a spomínali na úžasné spoločné zážitky, ktoré sme spolu za posledný rok prežili.